JEDNA SZKOŁA - WIELE MOŻLIWOŚCI ::PRAWO - PRZYJAŹŃ - TOLERANCJA::100 LAT ODZYSKANIA NIEPODLEGŁOŚCI PRZEZ POLSKĘ

Aktualności

26 września 2018 10:04 | Aktualności

Pożegnanie lata ze Świętem Pieczonego Ziemniaka w tle

Od kilku  lat we wrześniu  w kłodawskiej „ Dwójce” zjawiają się tłumy  gości i tak też było 21 września 2018 roku, kiedy odbyła  się kolejna edycja Święta Pieczonego Ziemniaka pod hasłem „ W dawnej Polsce”.

 Inicjatorem przedsięwzięcia od samego początku jest Kłodawskie Stowarzyszenie Szkolne „Rawita” działające przy Szkole Podstawowej Nr 2   im. Białych Górników w Kłodawie. W tym roku współorganizatorem był również Gminny Ośrodek Kultury w Kłodawie.

 Ziemniaki stały się pretekstem do wspólnego spotkania i zabawy. Trudno się temu dziwić, wszakże nie maleje apetyt  uczniów , rodziców i mieszkańców miasta na swojskie dania przygotowywane z ziemniaków, takie jak np. placki ziemniaczane z gzikiem, pyra z gzikiem , czy też jesienne warzywa z kociołka   w żarze ogniska, pajdę chleba ze smalcem, ogórki kiszone, zupa dyniowa czy słodkie śliwki z kruszonką. Kalorie można było łatwo spalić podczas różnorakich konkursów sprawnościowych, to jest  zmagań w wyścigach            w workach, celnym rzucaniu pyrą itp. Nie zabrakło też dmuchanych zjeżdżalni, występów artystycznych, loterii i przejazdów bryczką. Były występy artystyczne, ziemniaczane gry i zabawy dla całych rodzin.

Wiele atrakcji zaczerpnięto z epoki średniowiecza, np. wyplatanie koszy    z wikliny, zakuwanie w dyby, pranie na tarze i  wspólne tańce z epoki, strzelanie z łuku czy pisanie gęsim piórem. Punktem kulminacyjnym spotkania była koronacja. W asyście dam dworu, rycerzy, giermków na głowę pani dyrektor Doroty Sylwestrzak nałożono złotą koronę  i nadano tytuł królowej szkolnego grodu. Ciekawostką okazała się wystawa glinianych naczyń, przedmiotów codziennego użytku charakterystycznych dla czasów dawnych. Wspólnej zabawie sprzyjała piękna pogoda, dobre humory  i miła atmosfera.

Przeczytano: 128 razy. Wydrukuj|Do góry